Μακεδονικό

1. Γενικά στοιχεία
2. Χρονολόγιο
3. Εμπορικά σήματα
4. Συνεντεύξεις - Κείμενα Ελληνων Πολιτικών
5. Επίσημες επιστολές
6. Αρθρογραφία (6.1 Διεθνής / 6.2 Ελληνική)
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Γενικά στοιχεία: Εθνολογική σύσταση - Δημογραφικά στοιχεία - Ελληνική βιβλιογραφία

Αποκρυπτογραφώντας τη συνταγή του έθνους (διδακτορικό Τ Κωστόπουλου)
Κεντρική ιδέα του έργου είναι ότι, μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 και την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στα γειτονικά βαλκανικά κράτη, το Μακεδονικό δεν υπήρξε μια διένεξη διακριτών ή σαφώς οριοθετημένων «εθνοτήτων», αλλά μια αργόσυρτη και αντιφατική διαδικασία διαμόρφωσης αλληλοαποκλειόμενων εθνικών συλλογικών ταυτοτήτων
Στις σελίδες που ακολουθούν παραθέτουμε ένα απόσπασμα του βιβλίου, με θέμα τις παρενέργειες της χρηματοδότησης του εθνοκομματικού ανταγωνισμού από τα αντίστοιχα, αντίζηλα εθνικά κέντρα. Για λόγους χώρου έχουν απαλειφθεί βιβλιογραφικές και λοιπές υποσημειώσεις

Η Συνθήκη της Βιέννης για το δίκαιο των Συνθηκών μεταξύ Κρατών
Νόμος 1981/1991, Αρθρο 60
Λήξη συνθήκης ή αναστολή εφαρμογής της ως συνέπεια παραβιάσεώς της
1. Ουσιαστική παραβίαση διμερούς συνθήκης από ένα μέρος παρέχει το δικαίωμα στο άλλο μέρος να επικαλεσθεί την παραβίαση αυτήν ως λόγο λήξεως της συνθήκης ή αναστολής της εφαρμογής της εν όλω ή εν μέρει

Μακεδονικός Αγώνας, ένα οικονομικό σκάνδαλο
Το έχουμε κι άλλοτε επισημάνει: οι πρωτογενείς ιστορικές πηγές κρύβουν συχνά οδυνηρές εκπλήξεις για όσους παραμένουν προσκολλημένοι στα κυρίαρχα στερεότυπα για το εθνικό παρελθόν. Διαβάζοντας λ.χ. τις δημοσιευμένες επιστολές του συνταγματάρχη Λεωνίδα Παρακευόπουλου προς τη σύζυγό του στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, ο ανυποψίαστος αναγνώστης σίγουρα θα παραξενευτεί από τη συμβουλή του συντάκτη τους (22/10/1912), «αν δαπανάται έτι χρήμα διά τους μακεδονομάχους να παύση αμέσως η κακοήθης αυτή εταιρεία, που επλούτισαν όλοι οι αναμιχθέντες» (Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, «Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913», επιμ. Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Αθήνα 1998, σ. 53)

Εθνολογική σύσταση μετα το 1920 (ΙΜΜΑ)

Δημογραφικά στοιχεία της Βόρειας Μακεδονίας 2019

Ελληνική βιβλιογραφία (Books Journal,  16/06/2018, Πόσες Μακεδονίες υπάρχουν;)
Από την παράθεση των στοιχείων που προηγούνται προκύπτει σαφώς ότι σε πληθώρα ελληνικών πηγών, πηγών «υπεράνω πάσης υποψίας» και για μια περίοδο τουλάχιστον 40 χρόνων πριν από το «εφεύρημα» του Τίτο, στην Ελλάδα «ξέρουμε» ότι υπάρχουν και «άλλες» Μακεδονίες. Αυτό μας το λένε σχολικά βιβλία, υλικό στρατιωτικών σχολών, επίσημες στατιστικές, εγκυκλοπαίδειες γραμμένες από τους κορυφαίους έλληνες επιστήμονες και λογοτέχνες, στους οποίους δεν θα μπορούσε να αποδοθεί κανενός είδους σκοπιμότητα.
Η ίδια πρακτική συνεχίζεται και μετά την εμφάνιση της «Μακεδονίας του Τίτο». Οι ελληνικές πηγές συνεχίζουν να μας πληροφορούν για την ύπαρξη και άλλων Μακεδονιών, Σερβικής Μακεδονίας, Σλαβομακεδονίας, Βόρειας Μακεδονίας, Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας (και Βουλγαρικής Μακεδονίας), μακεδονικής γλώσσας, σλαβομακεδονικής γλώσσας, Μακεδόνες κάτοικοι της ΠΓΔΜ, Σλαύους της Μακεδονίας, για «Σκόπια, πρωτεύουσα της Μακεδονίας» ή «Σκόπια, πρωτεύουσα της Σερβικής Μακεδονίας» και να αναφέρονται στην «Ελληνική Μακεδονία», συμπληρωματικά με τις «άλλες» Μακεδονίες. Χάρτες ελληνικοί, στα ελληνικά, αναφέρουν την περιοχή της σημερινής πΓΔ της Μακεδονίας ως Μακεδονία ή Γιουγκοσλαβική Μακεδονία.
Μέρος μιας πραγματικότητας είναι –και– όλα αυτά. Μιας πραγματικότητας που γέννησε παράδοξα, ίσως, γεγονότα και καταστάσεις, αλλά που απαιτεί μια νηφάλια ερμηνεία και «χρήση», έστω και αν δεν χωράει σε εύκολες και φανατισμένες συνταγές απολυτότητας.

Το μακεδονικό αντάρτικο ενός ερευνητή
Στις μέρες μας, εποχή αυτολογοκρισίας και ιστοριογραφικών στρογγυλεμάτων κυρίως για «λεπτά» εθνικά ζητήματα, όπως το Μακεδονικό, αντίστοιχα σημαντική -αν και όχι ακόμη πλήρως αναγνωρισμένη- δραστηριότητα ανέπτυξε ένας άλλος ακούραστος ερευνητής, που έφυγε από κοντά μας πριν από έναν ακριβώς χρόνο (28/7/2018), σε ηλικία 72 ετών: ο Γιώργος Πετσίβας.
Με τα δέκα έργα που επιμελήθηκε κι εξέδωσε σε δεκατρείς τόμους μεταξύ 1994 και 2010, από τα άγνωστα ημερολόγια του Ιωνα Δραγούμη την εποχή της θητείας του ως διπλωμάτη στη Μακεδονία μέχρι τα μνημειώδη καθημερινά ημερολόγια του επικεφαλής των Μακεδονομάχων, η εικόνα μας για την εποχή και τους ανθρώπους της αναθεωρήθηκε δραστικά σε σχέση με τα εθνικά κεκτημένα του προηγούμενου αιώνα.
Από τους επίσημους βέβαια ταγούς της ιστοριογραφικής εθνικής ορθοδοξίας όλη αυτή η πνευματική παραγωγή θεωρείται απλώς ανύπαρκτη από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε εκτός των τειχών του ακαδημαϊκού γκέτο.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Χρονολόγιο

1959 Αναγνώριση επι Καραμανλή
1977 Τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων
1991 Αναγνώριση "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" απο Α Σαμαρά (Κοινοτική Οδηγία 3567/91)
1993 ΟΗΕ για ονομασία (Resolution 817)
1995 Ενδιάμεση Συμφωνία
2005 Επιστολές Καραμανλή - Μολυβιάτη (βλέπε σχετικά "Επίσημες επιστολές")
2009 Προτεινόμενη λύση ΓΑΠ  (βλέπε σχετικά "Επίσημες επιστολές")
2011 Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας / Η απόφαση
2014 Η αποκάλυψη του δήθεν veto Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008 (Β Βενιζέλος)
2018 Η Συμφωνία των Πρεσπών: Ελληνικό κείμενο / Αγγλικό κείμενο
2021 Υπογραφή αμυντικής συμφωνίας Β Μακεδονίας - Τουρκίας

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Εμπορικά σήματα

16/01/2020 Πριν και μετά την ΣτΠ (ετικέτες κρασιού)
29/12/2019 Η ΕΕ βάζει «φρένο» στην ελληνική αίτηση για το σήμα «Macedonia the Great»
Συνολικά στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 4.000 εταιρείες που περιέχουν τον όρο «Μακεδονία» για να περιγράψουν ένα ή περισσότερα προϊόντα τους και ο όρος «Macedonia» περιλαµβάνεται σε 182 εµπορικά σήµατα. Αντίστοιχα, στη Βόρεια Μακεδονία, σε σύνολο 14.556 εµπορικών σηµάτων, 79 περιέχουν τον όρο «Makedonija», 77 τον όρο «Macedonia», 12 τον επιθετικό προσδιορισµό «Macedonian» και 128 τα αρχικά «ΜΚ» ή «ΜΑΚ». Επιπλέον, από τα 344 διεθνώς καταχωρισµένα εµπορικά σήµατα εταιρειών της Βόρειας Μακεδονίας, µόνο πέντε περιέχουν τον όρο «Macedonia».
Οσον αφορά στις Προστατευόµενες Ονοµασίες Προέλευσης και Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΟΠ/ΠΓΕ), σε σύνολο 53 προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ της Βόρειας Μακεδονίας, µόνον ένα φέρει τον προσδιορισµό «Makedonski». Πρόκειται για το τρόφιµο «άιβαρ (ajvar)», ένα είδος σάλτσας/σαλάτας από κόκκινη πιπεριά.

12/11/2019 Κοτζιάς στην ΕΤ1 (Απευθείας) στο 16:00
Υπάρχουν ~2.300 Ελληνικά και ~ 1.100 Βορειομακεδονικά προϊόντα με brand names με τον ορο Μακεδονικό, αυτά μένει να λυθούν απο την επιτροπή, το θέμα του made in εχει λυθεί οριστικά

31/10/2019 Γιάννης Μπράχος, πρώην ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων υπουργείου Εξωτερικών
Η ατυχέστατη επιλογή του όρου «Makedonia» είναι αποτέλεσμα της ιδεοληπτικής επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος της Συμφωνίας των Πρεσπών και όχι απλώς λάθος του πρωθυπουργού. Ο όρος είναι λάθος γιατί υπονομεύει στην πραγματικότητα τον στόχο που καλείται να υπηρετήσει. Υπενθυμίζεται ότι στη σλαβική μακεδονική γραφή η Μακεδονία αναγράφεται ως Makedonija, ενώ στην αγγλική ως Macedonia.

27/09/2019 Σε ποιόν ανήκει ο μακεδονικός χαλβάς; (DW)
Το σημαντικό, όπως λέει, είναι να ξεπεραστούν οι ιδεολογικές αγκυλώσεις που δημιουργεί η πολιτική. «Οι επιχειρηματίες αποτελούν κομμάτι του πραγματικού κόσμου και ενδεχομένως να είναι σοφότεροι από τους πολιτικούς. Θα βρουν λύση», εκτιμά ο ίδιος.
Η πραγματικότητα φαίνεται καταρχήν να τον επιβεβαιώνει. Το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ και στο θέμα του κρασιού έχουν ξεπεραστεί ήδη πολλά εμπόδια. «Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη μετονομασία σε Βόρεια Μακεδονία όλοι οι οινοπαραγωγοί άλλαξαν τις ετικέτες τους», λέει η Έλενα Μλαντενόσκα, διευθύντρια του Συνδέσμου Wines of Macedonia. Όπως εξηγεί, «κάθε μπουκάλι κρασιού στο οποίο μπήκε ετικέτα μετά τη συμφωνία, φέρει πλέον τη νέα ονομασία της χώρας. Δεν μπορείς να τα μπερδέψεις». Σύμφωνα με την ίδια, βάσει των συμφωνιών και οι δυο χώρες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ονόματα «Μακεδονία» και «μακεδονικός» εφόσον όμως διακρίνεται εμφανώς η χώρα προέλευσης.

14/02/2019 Στήριξη επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα (Καθημερινή)
Το σαφές προβάδισμα των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτό τον τομέα, φαίνεται από το γεγονός ότι στη διεθνή διαδικτυακή βάση δεδομένων της Ε.Ε. (TM-VIEW) δεν υπάρχουν επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία που έχουν κατοχυρώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμπορικά σήματα που περιέχουν τους όρους «Macedonia» ή παράγωγά του

28/01/2019 δήλωση ΣΒΒΕ
Κατοχυρωμένες οι Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης στα ελληνικά προϊόντα, δηλώνει ο πρόεδρος ΣΒΒΕ
Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή ονομασίας για ελληνικά προϊόντα και επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, με αφορμή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που προβλέπει την σύσταση επιτροπής για τα εμπορικά θέματα. Στο περιθώριο του Athens Energy Forum, ο κ. Σαββάκης σημείωσε ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί η αλλαγή ονομασίας προϊόντων που παράγονται στη γειτονική χώρα για τον προσδιορισμό τους ως προέλευσης “Βόρειας Μακεδονίας”, ενώ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση είναι κατοχυρωμένες οι Ονομασίες Προέλευσης που έχουν αναγνωριστεί από την ΕΕ ως Προστατευόμενες

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνεντεύξεις - Κείμενα

Μιχάλης Παπακωνσταντίνου
Αποσπάσματα απο ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ - Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
«Όλη αυτή η ιστορία αποτελεί ένα δείγμα της ανοησίας που πάντοτε κυριαρχεί στις διεθνείς μας σχέσεις και πως παραβλέπεται το εθνικό μας συμφέρον για χάρη κομματικών παιχνιδιών και κακής εκμετάλλευσης των πατριωτικών οραμάτων του λαού μας.»

Ευάγγελος Κωφός τέως εμπειρογνώμων του ΥΠΕΞ, πρεσβευτής και ειδικός σύμβουλος επί βαλκανικών θεμάτων

Αντώνης Σαμαράς

05/04/1992 Διαπραγμάτευση Σαμαρά
Στην τότε διαπραγμάτευση δεν μπήκε ζήτημα αλλαγών των άρθρων 4 και 7 του Συντάγματος της πΓΔΜ, για τη μακεδονική ιθαγένεια και τη μακεδονική γλώσσα αντίστοιχα
15/03/2008 Πρόβλεψη διάλυσης
«Εγώ το πιστεύω. Δεν ξέρω τον ακριβή χρόνο, αλλά είναι σίγουρο ότι σε λίγο δεν θα υπάρχει ως ενιαία οντότητα τα Σκόπια. Δηλαδή, ο χρόνος είναι με το μέρος μας, γιατί δεν πιστεύω ότι αυτοί θα αντέξουνε να κρατήσουν αυτή την αρραγή ενότητα, που δεν είναι πλέον καθόλου αρραγής»
28/11/2009 Περι erga omnes
«Ποια είναι η κόκκινη γραμμή που ενδιαφέρει; Είναι αυτό που οι Σκοπιανοί θεωρούν αδιανόητο για αυτούς, το να δώσουν δηλαδή μια κοινή ονομασία για τη χώρα τους και στο εσωτερικό και έναντι τρίτων χωρών και έναντι των διεθνών οργανισμών. Αυτό το οποίο ο Καραμανλής το έχει πει και έμεινε ως περίφημος όρος erga omnes. Αυτό οι Σκοπιανοί δεν το δέχονται και κατά την άποψή μου δεν πρόκειται να το δεχθούν, δηλαδή τη λεγόμενη συνταγματική τους ονομασία να την αλλάξουν. Εγώ βλέπω ότι δεν θα το κάνουν»

30/11/2019 Μανιφέστο κατα της ΣτΠ (αναφορά και σε μεταναστευτικό/προσφυγικό)
“Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη…
Κατανοώ αυτό που λέει ο πρωθυπουργός: ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία αυτή από τη μια μέρα στην άλλη, με το έτσι θέλω… Όμως, δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως «επιζήμια» και «απαράδεκτη». Και που επί πλέον, δεν περπατάει.”

Κων/νος Μητσοτάκης - Ντόρα Μπακογιάννη
2011 Παπαχελάς, Νέοι Φάκελλοι
2011 Μπακογιάννη για Σαμαρά
2011 Μητσοτάκης για συλλαλητήριο
1993 Μητσοτάκης για Σαμαρά
1992 Kων Μητσοτάκης: θα δεχόμουν το όνομα β. Μακεδονία

Κοτζιάς
24/11/2019 Συνέντευξη στο militaire
01/11/2019 Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του One
25/10/2019 Συνέντευξη Κοτζιά στον Skai (αποτύπωμα, Π. Τσίμας)
1:00-24:00 Περί ΑΟΖ
31:00-38:00 Α' 6μηνο 15
38:00-44:00 Κυπριακό
44:00-90:00 ΣτΠ
28/01/2019 Συνέντευξη Κοτζιά στην "Επόμενη μέρα"

Κυριάκος Μητσοτάκης
27/03/20 Tα tweets για την ένταξη στο ΝΑΤΟ (08/02/19 καταδικάζει, 27/03/20, συγχαίρει)
06/19 Διάβασα ότι ο Γιούνκερ είπε στον Τσίπρα "θα σε βοηθήσουμε αλλα θα λύσεις το Σκοπιανό"
2006 Οι συμπληγάδες της εξωτερικής πολιτικής, μτφρ. Γ. Δεμερτζίδης, εκδ. Πατάκης
«Το θεμελιώδες πρόβλημα μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης, σε σχέση με τις διεθνείς υποθέσεις, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η κοινή γνώμη δεν εκτιμά την αξία της άσκησης μιας σαφούς και ορθολογικής εξωτερικής πολιτικής και τείνει να πιέζει την ηγεσία να ακολουθήσει μια πορεία ενεργειών η οποία, αν και ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα, μπορεί τελικά να αποβεί επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας» (σ. 31)
«Η ικανοποίηση εσωτερικών υποχρεώσεων μπορεί να απαιτεί αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής που δεν είναι οι πλέον κατάλληλες από τη σκοπιά ενός ορθολογικού παίκτη, αλλά που θα αποφέρουν κέρδη στο εσωτερικό» (σ. 199)
Η κριτική στην αγγλόφωνη "Κ" το 2006: Scholarship influenced by politics
Mitsotakis's work is unlikely to cause much sensation. One could just be cynical and treat the book as a PR exercise destined to establish its author's reputation as a serious foreign policy expert. (His reputation with his faithful voters is unlikely to change as most of them will not read the book, anyway.) But since he intends to present it as a serious work of scholarship - after all, it was crowned at Harvard with the Hoopes Prize for best undergraduate thesis - one must analyze its merits and shortfalls seriously.
This is the partisan politician speaking and while his conclusion will no doubt please his fellow ND readers, it immediately forfeits any pretense at serious scholarship. If this is the actual senior paper, his Harvard professors did him a disservice for not sending him back to the drawing board
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Επίσημες επιστολές

2005, επιστολή Καραμανλή
13/04/2005 Τα Νέα: Άρον άρον είπε το «ναι»
Έσπευσε να αποδεχθεί ο κ. Καραμανλής, με επιστολή του προς τον κ. Μπους, το όνομα που προτείνει για τα Σκόπια ο μεσολαβητής κ. Νίμιτς. Κι αυτό παρά τις
πολλαπλές - όπως αποκαλύπτουν σήμερα «TA NEA» - παγίδες που υπάρχουν στην πρόταση του 30/06/2019 το πρωτότυπο κείμενο (Documento)

2005, επιστολές Μολυβιάτη
02/07/2019 Έξι επιστολές Καραμανλή και Μολυβιάτη για το Μακεδονικό
"...πρόκειται για έξι επιστολές που στάλθηκαν στις 7, 8 και 9.4.2005 από τον τότε Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζητώντας να γίνει δεκτή η διπλή ονομασία «Makedonija-Skopje» και σκέτο «Makedonija»."

2009, Macedonia Name Issue: Building an Atmosphere of Trust (ΓΑΠ με πρέσβη ΗΠΑ, Wikileaks)
Papandreou believed that they had thought that "Republic of Northern Macedonia" would be an acceptable name, and they needed to find solutions to the other issues, such as where and how it was used. Papandreou said he told Gruevski that his country's position on "erga omnes" was not an effort to force them to change their constitution, but rather to be clear that there will not be a "second round" of Skopje's efforts to get recognition under its Constitutional name.  The key for Greece was that this name be used by international institutions, third bodies, and important bilateral relationships, and that the issue was resolved once and for all.  He suggested to Gruevski that they leave the issues of identity and language aside and not make an issue of it.

2013, Σαμαράς περι αλυτρωτικών αναφορών και στις δύο πλευρές

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Αρθρογραφία

Διεθνής

26/11/2019 N Dendias: Greece sees ‘dramatic improvement’ in North Macedonia ties
Greece's foreign minister says relations with North Macedonia have “dramatically improved” since a deal to change the country’s name from Macedonia, ending a decades-old dispute between the two neighbors.
But Nikos Dendias added that “some issues” of the deal concluded this year, such as an agreement on trademarks, need to be dealt with as soon as possible.

28/08/2019 Varvitsiotis: Full implementation of the Prespa Agreement for support in the EU
“The European integration process of the Western Balkan countries is a strategic priority of the Republic of Greece. We support the EU integration process of the Republic of North Macedonia as well, in line with the defined conditions on merit-based accomplishments, with full implementation of the Prespa Agreement as an imperative,” reads Varvitsiotis’ letter to Osmani.

31/07/2019 Προς «απόσυρση» Ήλιοι Βεργίνας και αλυτρωτικά μνημεία
Σε ανάρτησή της, η ενημερωτική ιστοσελίδα «EMAGAZIN», υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας «ζήτησε λίστα με τα μνημεία και τις οδούς που ανήκουν στην ελληνική ιστορία, καθώς και με εγκαταστάσεις με τον Ήλιο της Βεργίνας» προκειμένου να δρομολογηθούν αλλαγές
Αλλάζουν οι ονομασίες στα ΣκόπιαΠαράλληλα, όπως σημειώνουν σε δημοσιεύματά τους κάποια από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας («MIA», «SLOBODEN PECHAT», «VECHER»), ο προερχόμενος από την παράταξη SDSM του Ζόραν Ζάεφ, Δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ, αποφάσισε να αλλάξει τις ονομασίες μέρους των οδών, λεωφόρων, γεφυρών, πάρκων και πλατειών. Για τον σκοπό αυτό, όπως σημειώνεται στα σχετικά δημοσιεύματα, στην επίσημη ιστοσελίδα της πόλης των Σκοπίων έχει πλέον δημοσιευθεί ένα ερωτηματολόγιο μέσω του οποίου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, μέχρι τις 18 Αυγούστου του 2019, να καταθέτουν τις δικές προτάσεις για νέες ονομασίες. Αλλά και όσοι δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, θα έχουν, όπως αναφέρεται, τη δυνατότητα να στέλνουν τις προτάσεις τους ταχυδρομικώς.

13/07/2019 Βόρεια Μακεδονία: Η κυβέρνηση απογορεύει τη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας
After exactly one month, the sun from Kutlesh, the symbol of the first flag of an independent Macedonia, will no longer be seen in public use, because it will be removed from the public space until then, and all the monuments that point to ancient Hellenic history and civilization will be appropriately marked, in accordance with the Prespa Agreement. (πηγή)

10/07/2019 Η λογοκρισία ΑΠΕ στο μήνυμα Μέϊ σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών

08/02/2019 Macedonia Joining NATO Is Self-Inflicted Defeat for Russia
Carnegie Moscow Center, Maxim Samorukov
In the Macedonian settlement, Russia chose a tactic that did not even theoretically allow for the possibility of success. The results of its involvement are, consequently, woeful. Greece has expelled two Russian diplomats. The Macedonian government sees Russia as an enemy, while the Macedonian opposition has no intention of orienting itself on Moscow, and continues to support Macedonia’s entry into NATO. The country will join the alliance far more quickly than people there could ever have dreamt not so long ago, and all of this has turned into yet another source of irritation in the already fraught relations between Russia and the West.
In true Dostoyevsky style, the more hopeless the endeavor, the sweeter the self-inflicted defeat

24/01/2019 Η Βουλγαρική άποψη
Η ελληνική Συμφωνία των Πρεσπών είναι καλύτερη από τη βουλγαρική συμφωνία με τη «Μακεδονία» για την «Καλή Γειτονία», γιατί υπάρχουν δεσμευτικές ρήτρες, δήλωσε ο γνωστός Βούλγαρος αναλυτής Κρασιμίρ Ουζούνοφ, όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Ο ιστορικός αναλυτής και πρόεδρος του Ειδησεογραφικού Οργανισμού και του ραδιοφώνου «Fokus», Κρασιμίρ Ουζούνοφ, αυτή τη θέση εξέθεσε μιλώντας στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη βουλγαρική ραδιοτηλεόραση.

18/06/2018 Erdogan’s “Trojan Horse” In Macedonia, Middle East On-line
For more than a decade, Erdogan has invested heavily in spreading his influence among Albanians, through building mosques and Turkish schools, and funding media, religious institutions, and most recently political parties, which are directly controlled by his close associates and have dramatically increased his influence over the Albanian community.
A majority of Albanians in Macedonia identify themselves as Muslims rather than by their Albanian national identity.

Ελληνική

28/062021 Νίκος Κοτζιάς: Τι λέει για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν προχωρεί με τη Συμφωνία με βάση το τι συμφέρει την Ελλάδα, αλλά με αφετηρία τις εσωκομματικές της ανάγκες. Έτσι δεν προχώρησε στην διακρατική-διακυβερνητική συνάντηση που προβλέπεται, ώστε να ελεγχθεί η υλοποίηση και η δυνατότητα προώθησης της Συμφωνίας, ιδιαίτερα το δεύτερο μέρος της στο οποίο προβλέπεται η πολυειδής συνεργασία και αποτελεί την αμιγώς θετική νέα ατζέντα. Ακόμα, δεν προχώρησε τις επιτροπές, όπως των σχολικών βιβλίων και των εμπορικών σημάτων, με αποτέλεσμα οι ακραίοι εθνικιστές να βρίσκουν χώρο για αλυτρωτικά «παιχνίδια». Φοβάται δε, να φέρει στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τα οποία, ανάμεσα στα άλλα, η Ελλάδα αναλαμβάνει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας»
Στα Βαλκάνια όποιος βρίσκει χώρο να παρακάμψει μια Συμφωνία ή πλευρές της, ιδιαίτερα εκείνες που αναγκάστηκε να τις παραχωρήσει μετά από συμβιβασμούς όπως στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, προσπαθεί να «αξιοποιήσει» μια τέτοια δυνατότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ελέγχει και δεν παρακολουθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας με τον τρόπο που θα έπρεπε. Ενδιαφέρεται μόνο για τις «επικοινωνιακές καντρίλιες». Δεν ενίσχυσε ούτε καν, όπως της πρότεινα, την Πρεσβεία στα Σκόπια
«Οι συμφωνίες θα έρθουν προς κύρωση σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό. Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση έχει ένα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών

29/09/2020 Το "historic" της ΣτΠ που διεγράφη αλλά υπάρχει σε επίσημα sites των ΗΠΑ
Αναλυτικότερα, όχι στην επίμαχη ανακοίνωση, αλλά σε δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, αναφέρεται ότι ο κ. Πομπέο και ο Έλληνας ΥΠΕΞ «επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

16/09/2020 Συνέντευξη Ζάεφ (για την καθυστέρηση στην αλλαγή σχολικών βιβλίων)
Η επιτροπή για την ιστορία ξεκίνησε να λειτουργεί ωστόσο όταν ήρθε η καινούργια κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει την επιτροπή. Πριν από μια εβδομάδα οριστικοποίησαν τα νέα μέλη. Μόνο ένα μέλος παρέμεινε από την παλιά επιτροπή και η δική μας επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει ακόμα και χωρίς συμφωνία σε κάποιες λεπτομέρειες.
Αυτό που πρέπει να βρουν για παράδειγμα στα βιβλία της ιστορία και να τα αλλάξουν. Βέβαια νέες επιτροπές στην χώρα μας φροντίζουν για τις νέες εκδόσεις και άρχισαν να αλλάζουν το όνομα της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία.
Γιατί στη χώρα μας το κράτος πληρώνει για τα βιβλία και κάθε 5 χρόνια υπάρχει νέα έκδοση. Όταν γίνεται μια καινούργια έκδοση για παράδειγμα για την Β΄τάξη εκεί εφαρμόζεται το νέο Σύνταγμά μας.

15/09/2020 Ζ Ζάεφ: ο Κ Μητσοτάκης έδωσε μάχες για μάς
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Τελείωσε. Τώρα ας συνεργαστούμε, ας κάνουμε δουλειές, ας βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας. Όσα έχει κάνει απόταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Β. Μακεδονία.»

08/09/2020 Χωρις αλλαγή τα βιβλία σε Ελλάδα-Β. Μακεδονία, η ολιγωρία της Κ/Β Μητσοτάκη
Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν συνολικά τέσσερις φορές με την τελευταία συνεδρίαση να πραγματοποιείται στην Οχρίδα τον Μάιο του 2019. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε,  οι συντακτικές επιτροπές για τη συγγραφή των νέων σχολικών βιβλίων με πλήρη απάλειψη κάθε αλυτρωτικού όρου και των όποιων διαστρεβλώσεων της ιστορίας δεν συγκροτήθηκαν τον Νοέμβριο του 2019, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω ελληνικής ολιγωρίας.
Ειδικά, σε ό,τι αφορά την ελληνική επιτροπή εμπειρογνώμων αυτή αδρανοποιήθηκε ουσιαστικά όλο το προηγούμενο διάστημα από το υπουργείο Εξωτερικών,  ενώ μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα η Αθήνα προχώρησε σε εκτεταμένες αλλαγές, της Επιτροπής, καρατομώντας τον Σπυρίδωνα Σφέτα ο οποίος βρίσκονταν κοντά στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και σήκωσε και το μεγαλύτερο μέρος των προταθέντων αλλαγών

14/02/2020 Αποπομπή της υπουργού που επανέφερε πινακίδα με το όνομα “Μακεδονία”
Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, με 62 ψήφους υπέρ έναντι 26 κατά, αποφάσισε την αποπομπή από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ρασέλα Μιζράχι, μετά την ενέργεια της τελευταίας να επανατοποθετήσει στο υπουργείο πινακίδα στην οποία αναγράφεται η προηγούμενη ονομασία της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).
Υπέρ της πρότασης για την αποπομπή της Μιζράχι ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και οι βουλευτές των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, ενώ κατά τάχθηκαν οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται η Μιζράχι

13/01/2020 Η (σχηματική) "Μακεδονική Εκκλησία" γίνεται "Αρχιεπισκοπή Αχριδών"
Αναγνωριζόμενη η Εκκλησία των Σκοπίων ως «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας» αποκαθίστανται δύο πράγματα:
α. Καταργείται η σχισματική και ευθέως αλυτρωτική και εθνικιστική «Μακεδονική Εκκλησία». Να σημειωθεί ότι ο εθνικισμός θεωρείται αίρεση από την Εκκλησία.
β. Αποκαθίσταται η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας υπό την αιγίδα του Οικ. Πατριαρχείου και ο σλαβόφωνος πληθυσμός της Βόρειας Μακεδονίας παύει να διεκδικείται από τη Βουλγαρική Εξαρχία και τον Πανσλαβισμό

02/12/2019 Μητσοτάκης FT): λάθος το veto Μακρόν
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της απόφασης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον Οκτώβριο να ασκήσει βέτο στις νέες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντάς την λάθος. «Ελπίζω πως το λάθος αυτό θα διορθωθεί», είπε.
Αξίζει πάντως να σημειωθούν οι προεκλογικές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη σχετικά με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. «Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει  στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά φέτος τον Γενάρη.

30/10/2019 Ζάεφ για τις “ερμηνείες”: Θα εφαρμόσουμε μέχρι τέλους τις Πρέσπες, το ίδιο αναμένουμε και από την Ελλάδα
Ο ίδιος, συνεχίζει το «MIA», επεσήμανε ότι αποτελεί φυσική και πρακτική ανάγκη να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως τόνισε, επέτρεψε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και, παρότι απογοητευθήκαμε από την ΕΕ, συνιστά την πλέον σοβαρή εγγύηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

29/10/2019 Επιστολή για την ενταξιακή ημερομηνία της Βορείου Μακεδονίας ετοιμάζουν Νίκος Κοτζιάς και πρώην ΥΠΕΞ άλλων χωρών
Έντονη κινητικότητα- που σε μεγάλο βαθμό θα έπρεπε να δείχνουν οι κυβερνήσεις-παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο για το θέμα της Βορείου Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά.

21/10/2019 "Ακριτομύθιες" Σαλμά (ET1) & Μπογδάνου (Twitter) για Ελληνικό δάκτυλο στο veto Macron

30/09/2019 Υπογραφή Αμ Συμφωνίας (απο ΑΓΕΕΘΑ και οχι ΥΕΘΑ...)
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας θα έπρεπε να είχε υπογραφεί εδώ και μήνες. Την υπογραφή “φρέναραν” οι εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η κυβέρνηση Ζάεφ με αλεπάλληλα έγγραφα ζητούσε από την Αθήνα να υπογραφεί η συμφωνία, καθώς δεχόταν και δέχεται πιέσεις για ανάλογη συμφωνία από Βουλγαρία και από Τουρκία. Οι Βούλγαροι μάλιστα έχουν επικοινωνήσει με την Αθήνα ζητώντας να “μοιραστούμε” το έργο του εναέριου ελέγχου της Βόρειας Μακεδονίας.
Η αμυντική συμφωνία εκτός όλων των άλλων παρέχει μεγάλες ευκαιρίες στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, αφού είναι βέβαιο ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προμηθευτεί μεταχειρισμένο αμυντικό υλικό που ελληνικές εταιρείες μπορούν να αναβαθμίσουν και να συντηρήσουν.
Συνεπώς προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται λες και βρισκόμαστε ακόμη σε προεκλογική περίοδο. Οι δηλώσεις υπουργών της περί καθυστερήσεων εφαρμογής της συμφωνίας από την κυβέρνηση των Σκοπίων δεν στηρίζονται πουθενά.Μόλις προχθές ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του κάλεσε την Ελλάδα να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων, κάτι που όπως είπε είναι η μόνη που το διακιούται ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στα Βαλκάνια.

29/09/2019 Πρακτικές και πολιτικές απαιτήσεις των Πρεσπών (Ν Κοτζιάς):
Νομίζω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αντιμέτωπη με την καλύτερη δυνατή συμφωνία, αλλά δεν μπορεί να την αξιοποιήσει. Έχει εγκλωβιστεί τόσο πολύ στις προκαταλήψεις της, ώστε δρα με σύγχυση και ανεύθυνα. Το αποτέλεσμα είναι (Πρώτον) να επιλέγει την «πολιτική της αδράνειας». Στα Σκόπια την έχουν πάρει χαμπάρι, έτσι ό,τι τους δυσκολεύει δεν το εφαρμόζουν. Παραμυθιάζουν την Αθήνα ότι άλλο είναι το νόημα της συμφωνίας και η Αθήνα με ευχαρίστηση δέχεται τη χείριστη δυνατή ερμηνεία, ενάντια στα συμφέροντά μας, μόνο και μόνο για να δικαιώσει την προεκλογική της προπαγάνδα. Αυτά όλα διευκολύνουν τους Βορειομακεδόνες να την «κοπανήσουν» από όποια δέσμευση της συμφωνίας τούς ενοχλεί. Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στην προεκλογική της γραμμή ότι η συμφωνία είναι κακή, αδυνατεί να παλέψει για την εφαρμογή της.

28/09/2019 Μπλοκάρισμα συγκέντρωσης για το Μακεδονικό απο τον Δ. Αθηναίων
Ο Δήμος επικοινώνησε με τους διοργανωτές το πρωί της Παρασκευής δηλώνοντας αρχικά αδυναμία στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, παρ’ ότι είχε ενημερωθεί ήδη από τις αρχές της εβδομάδας όπως και η αστυνομία για την συγκέντρωση. Όταν οι υπεύθυνοι απάντησαν ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι την ηλεκτροδότηση, ο Δήμος απάντησε, ισχυριζόμενος αυτή τη φορά πως δεν μπορεί να δώσει άδεια «για τεχνικούς και για λόγους ασφάλειας καθώς η περίμετρος του χώρου της συγκέντρωσης ήταν μικρή και υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια των συμμετεχόντων».

18/09/2019 Την εκπαίδευση του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας αναλαμβάνει η Ελλάδα
Το θέμα είναι κάτι που συζητούνταν εντόνως από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και θα συνεχιστεί από την τωρινή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού προβλέπεται στην Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2018. Το άρθρο 17 της Συνθήκης των Πρεσπών είναι ξεκάθαρο επί τούτου.

11/09/2019 Δένδιας: αποδίδουμε διαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συνθήκης
«Ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα σχετικά κριτήρια και η αιρεσιμότητα που έχουν καθοριστεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, και σχετικά με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών».

16/08/2019 Τοποθετήθηκαν πινακίδες για την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Το σχόλιο Κοτζιά: «Σήμερα μπήκε στα Σκόπια κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου η πινακίδα που λέει ότι ο Μ.Αλέξανδρος είναι Έλληνας ήρωας που ανήκει στην ιστορία των αρχαίων Ελλήνων. Πρόκειται για άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Απάντηση σε όσους με έβρισαν»

28/07/2019 Ζάεφ - Ντιμιτρόφ σε Μπουτάρη: Ανησυχούμε με Μητσοτάκη

18/07/2019 Έπεσαν (και οι τελευταίες) μάσκες της ΝΔ για τις Πρέσπες
Αρθρο με τις δηλώσεις (πρίν και μετά) των Παναγιωτόπουλου - Βαρβιτσιώτη, η δήλωση Γκιουλέκα και Μαυρωτά, το σχόλιο Κοτζιά

17/09/2019 Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνέδριο του Economist για την Συμφωνία
“I may say one thing because there is great suspicion. Τhe two people are working together for years now. There is a great flow of tourism, there is a great flow of exchange and products and also investments. So the political issues that we have among us that have been dealt in great part in the Prespa agreement, leave us room for more and more to do in the economy. And therefore, in order to make these moves in the economy, I think that it should be clear to everybody how the product names are given and how to defend the greek companies that have spent really time and money in order to invest in their title and the recognition of their products”

17/07/2019 Άρχισε να αρέσει στη Ν.Δ. η συμφωνία Πρεσπών;
Την ανάγκη συνεργασίας και δημιουργίας της αίσθησης πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι βάρος αλλά ευκαιρία, επισήμανε από το βήμα του Economist ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να μην αμφισβητεί την πρόθεση κανενός πως η Συμφωνία των Πρεσπών «επιτεύχθηκε για καλό σκοπό. Για να ενισχύσει την σταθερότητα στην περιοχή, τις γεωπολιτικές σταθερές έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές» και στάθηκε στην «απαρέγκλιτη τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής» προκειμένου να «παράξει θετικά αποτελέσματα» και να έχουμε ένα «καλύτερο μέλλον»

14/07/2019 Ο Ζάεφ αποσύρει από παντού τον Ήλιο της Βεργίνας
Το έμβλημα του Ήλιου της Βεργίνας θα αφαιρεθεί από όλους τους δημόσιους χώρους και από όλα τα μνημεία μετά από απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ. Ο Ήλιος αναγνωρίζεται ως σύμβολο που ανήκει "στην ελληνική κληρονομιά".
Πριν λίγες μέρες άλλωστε άλλαξαν και οι πινακίδες των οχημάτων. Όπως προβλέπουν τα συμφωνηθέντα, στη γαλάζια λωρίδα της πινακίδας αντί του μέχρι τώρα υφιστάμενου κωδικού "MK" αναγράφεται ο κωδικός "NMK".

24/02/2019 Πώς η Μακεδονία μας έγινε ελληνική, Τάσος Κωστόπουλος, ΕφΣυν

11/02/2019 Τα δέκα ψέμματα Σαμαρά, ΕφΣυν

29/01/2019 Ο Κοτζιάς για το παρασκήνιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ΕφΣυν
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχαν τα όσα είπε για το erga omnes, καθώς ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως μετά το 1996 δεν είχε τεθεί ζήτημα συνταγματικών αλλαγών από ελληνική κυβέρνηση, και αποκάλυψε πως όταν ζήτησε συνταγματικές αλλαγές, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αποκρίθηκε: «ρε Νίκο, γιατί μου το κάνεις αυτό; Αυτά τα έχετε εγκαταλείψει 21 χρόνια τώρα».

24/06/2018 Τα βαφτίσια της «μη Μακεδονίας», ΕφΣυν
«Ιστορία του Ελληνικού Εθνους» του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου
«Επί Φιλίππου η Μακεδονία έλαβεν έκτασιν μεγάλην, η δε αρχαιοτέρα Μακεδονία ήτο πολύ μικροτέρα. Η αρχαία μικρά αύτη Μακεδονία δεν έφθανεν, ως βραδύτερον, μέχρι του Θερμαϊκού κόλπου, αλλά περιωρίζετο εις τας περί τον άνω Αλιάκμονα και τον άνω Εριγώνα χώρας [...]. Και ούτος μεν ήτο ο πυρήν της Μακεδονίας. Η δε ευρυτέρα χώρα εις ην μετεδόθη βραδύτερον το όνομα εκείνο, καίτοι ορεινή ούσα και διατεμνομένη υπό πολλών πλαγίων κλάδων του Σκάρδου όρους, περιλαμβάνει τρία μεσόγεια πεδία. Εκ τούτων το βορειότατον είναι το πεδίον το σήμερον καλούμενον Τέτοβο ή Καλκάνδερε» (εκδ. Γαλαξία, τ.6ος, Αθήνα 1969, σ.7)

23/10/2005 10 Μύθοι για το Σκοπιανό, Ιός
Μύθος 3ος Το πραγματικό ιστορικό όνομα της ΠΓΔΜ είναι «Βαρντάρσκα Μπανοβίνα».
Στην πραγματικότητα, η ονομασία αυτή χρησιμοποιήθηκε απ' το γιουγκοσλαβικό κράτος 12 χρόνια όλα κι όλα (1929-1941) και μάλιστα κάτω από συνθήκες που επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τον τεχνητό χαρακτήρα της.
Οταν η στρατιωτική δικτατορία του βασιλιά Αλέξανδρου επιχείρησε το 1929 να εξαλείψει τις εθνότητες της χώρας συγχωνεύοντάς τις σε ένα ενιαίο «γιουγκοσλαβικό» έθνος υπό σερβική ηγεμονία, όλες οι «ιστορικές» περιφέρειες της Γιουγκοσλαβίας αντικαταστάθηκαν από Διοικήσεις («Μπανοβίνες») με τα ονόματα των τοπικών ποταμών. Η αλλαγή παγιώθηκε με το σύνταγμα του 1931 (άρθρο 83) και αντιμετωπίστηκε ειρωνικά από το διεθνή τύπο της εποχής.
Αν πάρουμε στα σοβαρά αυτή τη διοικητική διαίρεση, τότε εκτός από (γιουγκοσλαβική) Μακεδονία δεν υπάρχουν επίσης Σλοβενία (αλλά «Ντράβσκα» Μπανοβίνα), Κροατία («Σάβσκα» και «Πριμόρσκα» Μπανοβίνα), Μαυροβούνιο («Ζέτσκα» Μπανοβίνα), Βοσνία-Ερζεγοβίνη («Ντρίνσκα» και «Βρμπάσκα» Μπανοβίνα), Βοϊβοδίνα («Ντουνάβσκα» Μπανοβίνα) και -φυσικά- ούτε Σερβία («Μοράβσκα» Μπανοβίνα). Η γελοιότητα του όλου επιχειρήματος, που προπαγανδίστηκε κι από επίσημα χείλη (βλ. επιστολή Παπαθεμελή, «Ε» 17.3.01), είναι παραπάνω από προφανής.